Opkweekbedrijven door én voor de CSA-sector: hoe organiseren we dat?

Opkweekbedrijven door én voor de CSA-sector: hoe organiseren we dat?

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Opkweekbedrijven door én voor de CSA-sector: hoe organiseren we dat?

dinsdag 12 december | 14:00 - 17:00

Ben jij gepassioneerd over opkweek van plantgoed, en heb je concrete ambities om daar professioneel mee aan de slag te gaan (of de wens om die ambitie te ontwikkelen?) Dan is deze workshop voor jou!

Meld je hier of via oberdorf@squarewise.com aan voor de eerste bijeenkomst. Na de bijeenkomst eten we samen lekker een warme maaltijd!

De CSA-sector is voor de inkoop van haar plantgoed afhankelijk van een zeer beperkt aantal aanbieders. Meer eigen opkweek zorgt voor meer robuustheid en vitaliteit in de keten, maar om verschillende redenen is het voor CSA-bedrijven zeer waardevol om kwalitatief hoogwaardig plantgoed te kunnen inkopen. Om onze sector (en daarmee ons voedselsysteem) meer autonoom en veerkrachtig te maken is het belangrijk om meer aanbod van plantgoed te organiseren. Wat is er voor nodig om dit als CSA-sector meer zélf te organiseren?

Opkweken is een vak. Professionele kwekers hebben dit proces geperfectioneerd en meer geïndustrialiseerd, maar deze schaal is ook kwetsbaar en minder flexibel m.b.t. onze wensen als CSA’s (soorten-diversiteit, rassenkeuze etc.). Tussen dit industriële niveau en eigen opkweek mist een tussenniveau van opkweekbedrijven die met meer bescheiden middelen en investeringen kwalitatief hoogwaardig plantgoed kunnen kweken, dat bovendien meer kan aansluiten bij specifieke wensen van CSA’s. We zien op dit moment verschillende initiatieven ontstaan die hiermee aan de slag gaan. Deze workshop is bedoeld om deze (bestaande en kiemende) initiatieven samen te brengen en heel concreet een aantal stappen verder te brengen. De centrale vraag waar we in de workshop mee aan de slag gaan:

Wat is er nodig om een zelfbedruipende opkweekonderneming voor en door CSA-bedrijven te realiseren?

Wat gaan we doen?

  • Proces en infrastructuur: welke activiteiten omvat een dergelijke onderneming, hoe ziet de keten eruit, welke keuzes kun je maken? Van inkoop tot bezorging (of niet?), maar bijv. ook benodigde apparatuur voor verschillende methoden van opkweek.
  • Economisch: we doen een ‘bierviltjesoefening’ van kosten en opbrengsten van een opkweekbedrijf en onder welke voorwaarden je er een boterham mee kunt verdienen.
  • Kennisbehoefte: welke kennis en/of kunde missen we nog? Op basis hiervan plannen we relevante vervolgacties (vervolgbijeenkomst, werkgroepen op deelonderwerpen, excursies).

Met wie willen we dit doen?

  • Met een kleine, actieve groep van 6-12 personen voor wie concrete plannen op dit gebied heeft of wil ontwikkelen en/of kennis kan inbrengen.
  • Vooralsnog zonder vergoeding (wordt aan gewerkt).

Meld je hier of via oberdorf@squarewise.com aan voor de eerste bijeenkomst. Na de bijeenkomst eten we samen lekker een warme maaltijd!

Gegevens

Datum:
dinsdag 12 december
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://forms.gle/Remsk7n6hygD2mSk6

Organisator

CSA Netwerk Nederland
E-mail
info@csanetwerk.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Tuinderij Eyckenstein
Dorpsweg 264 Achter
Maartensdijk, Utrecht 3738 CN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie