CSA Netwerk

Ben je boer of tuinder en wil je Buurtmarkt beginnen

Ben je boer of tuinder en wil je een Buurtmarkt beginnen?

Een Buurtmarkt biedt de mogelijkheid om meer producten dan die van jou alleen aan te bieden. Een Buurtmarkt past dus heel goed bij een CSA tuinderij. Jouw leden kunnen op die manier in het winterseizoen verse biologische groenten blijven kopen om jouw winterstop te overbruggen. Bovendien willen veel deelnemers ook wel graag andere duurzame lokale producten kopen. Lokale eieren, lokaal brood, lokale kaas en zuivel, etc. Die komen dan via de Buurtmarkt ook beschikbaar. Zo bouwen samen aan een breder lokaal duurzaam voedselsysteem.

Het CSA Netwerk heeft samen met De Voedselwerkplaats van Netwerk Duurzame Dorpen en het Belgische Voedselteams een coöperatief online platform ontwikkeld om de producten van lokale duurzame producenten gemakkelijk beschikbaar te maken. Bovendien kan je via het platform, Local Food Works genaamd, als je dat wil ook de producten van de biologische groothandel aanbieden waarmee je het totale aanbod van de Buurtmarkt aanvult tot het complete assortiment van een supermarkt. De ervaring leert dat de gezamenlijke activiteiten in de Buurtmarkt, de leden helpen namelijk één keer in de zes weken bij het klaarzetten van de boodschappen, ook leidt tot meer interactie. Je bouwt zo echt aan een voedselgemeenschap.

Ook voor biologische boeren die de wens hebben om vanaf de eigen boerderij een (online) boerderijwinkel te beginnen met een breder aanbod aan producten kunnen Local Food Works gebruiken. De bestselde producten kunnen dan bijvoorbeeld op een vast moment in de week worden afgehaald. Producten van eigen boerderij, maar ook producten van collega boeren uit de buurt kunnen op die manier worden aangeboden. Indien gewenst ook aangevuld met het assortiment van de groothandel.

Klinkt dit interessant als aanvulling op jouw CSA tuinderij of boerderij? Bekijk dan het online webinar en doe mee met de cursus voor het opstarten van een Buurtmarkt. De cursus eerstvolgende cursus bestaat uit drie online bijeenkomsten op dinsdag 8 november, 22 november en 6 december 20.00 – 21.30 uur. Je kan met twee deelnemers per initiatief meedoen. Dat kunnen ook enthousiastelingen uit jouw gemeenschap zijn. Meldt je voor 4 november aan voor de cursus door ons een berichtje te sturen.